Nabestaandenpensioen

Naast ouderdomspensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen bestaat er het nabestaandenpensioen. Nabestaandenpensioen is er in verschillende vormen. Het nabestaandenpensioen is een uitkering die iemand ontvangt wanneer zijn of haar partner komt te overlijden. Dit telt mee onder de term levensverzekeringen. Een nabestaanden verzekering is een extra keuze die gemaakt kan worden wanneer u bijvoorbeeld het idee heeft dat zich in de toekomstige economische vorderingen, veranderingen voor kunnen doen en de financiële zekerheid van uw nabestaanden, na uw overlijden niet zeker is.

Uitbreiding van het ouderdomspensioen

Nabestaanden pensioen kan een uitbreiding zijn van het ouderdomspensioen. Het nabestaandenpensioen wordt doorgaans ook wel beschreven als partnerpensioen. Wanneer de pensioen bouwer komt te overlijden dan wordt het gespaarde bedrag aan de nabestaanden van deze uitgekeerd. Dit zijn in vele gevallen de partner en kinderen.

Bijzonder nabestaandenpensioen

Stel u bent gescheiden van uw partner, geld er dan nog steeds een nabestaanden uitkering? Het antwoord luidt ja! In geval van scheiding of en dus het einde van een geregistreerd partnerschap, heeft de gescheiden wederhelft  recht op een bijzonder nabestaande pensioen wanneer u komt te overlijden. Het nabestaandenpensioen wordt in dit geval wel bijzonder nabestaandenpensioen  genoemd. Het uit te keren pensioen is ongeveer 70% van het ouderdomspensioen. Een veelgestelde vraag over deze regeling is wat er gebeurd volgens de algemene nabestaandenwet indien bij scheiding een van de partners hertrouwt en dan te overlijden komt. Het antwoord is simpel: Indien de ex partner komt te overlijden maar hertrouwt is, is volgens het bijzonder nabestaandenpensioen geregeld dat de ex partner nog steeds recht heeft op een nabestaanden uitkering. Doordat de ex partner was hertrouwt, krijgt die huidige partner dus ook een nabestaande pensioen, dit is echter lager doordat het nabestaandenpensioen wordt verdeeld tussen de huidige en ex partner waarvan het grootste gedeelte naar de huidige partner gaat.